Családi tradíció

1870-1953

Szlezák László

Thuri Ferenc harangöntőnél tanulta a mesterséget, testvérével, Rafaellel. Majd különváltak és önállósodtak. Rafael Rákospalotán tevékenykedett. László a Bp.-en a Petneházi utcában kb. 100 fős műhelyt üzemeltetett. A legtermékenyebb magyar harangöntő volt, harangjai a mai napig szólnak. A Párizsi Világkiállításon aranyérmes lett harangja. A Rákosi érában a harangöntést megszüntették, a gyárat elvették.

1928-2011

Gombos Lajos

Szlezák Lászlótól tanulta a mesterséget, aki nevelőapja volt. 16 éves korától az államosításig dolgozott nevelőapjával. Az államosítás után Őrbottyánban épített műhelyt, ekkor már Szlezák László nem élt. Számos harangjai szólnak az országban. Élete végéig a harangöntés volt a mindene. Őrbottyán díszpolgára volt.

1953-

Gombos Miklós

Édesapjától, Gombos Lajostól tanulta a mesterséget. Édesanyja elmondása szerint, amikor megszületett, Szlezák László elment meglátogatni, és ő mondta, hogy ebből a gyerekből harangöntő lesz. Igaza lett. Legnagyobb munkája a Sevillai Világkiállítás Makovecz Pavilonba készített harangjáték. Nemcsak a belföldi, de a külföldi piacot is meghódította, így a Gombos név már külföldön is ismertté vált. Abban a megtiszteltetésben részesült, hogy Bp.-en Rákospalotán, Szlezák Rafael harangöntő emlékére ,átvehette a Poszthumusz Díszpolgár címet. Majd Miklós is Őrbottyán díszpolgára lett.

1984-

Gombos Ferenc

Gombos Ferenc vagyok, a Kft-t 2012-ben alapítottam édesapámmal, Gombos Miklóssal. Vácott a Piarista Gimnáziumban végeztem gimnáziumi tanulmányaimat, majd a gödöllői Szent István Egyetemen szereztem diplomát, mint vállalkozásszervező közgazdász. A német nyelvet üzleti szinten beszélem. Mondhatnám, hogy igazi műhelyedzett gyerek vagyok, kisgyerekkoromtól a harangöntödében szinte játszva tanultam meg a mesterség szépségeit. Ma az én fiam is ugyanígy teszi. Feleségem is sokat segít a munkálatokban.

A családi tradíció folytatódik!

2004-

ifj. Gombos Ferenc

Igaz, még gimnazista, de már ő is megfertőződött a harangöntéssel. Ma még a szünidőkben az öntésnél segédkezik, és szívesen megy édesapjával, Gombos Ferenccel felmérni templomtornyokba.